DEMOKRAT MÜHENDİSLERDEN SMM MESLEKTAŞLARIMIZA ÇAĞRI

Değerli SMM Meslektaşımız,

Şubemizin 25. Olağan Genel Kurulu’nun üzerinden iki yıl geçti ve yeni bir Olağan Genel Kurul sürecine girmiş bulunmaktayız.

Bilindiği gibi Şubemizin 24. Olağan Genel Kurulu’nun yapıldığı 2018 yılında seçime girerken sizlere vermiş olduğumuz “EMO’nun meslektaşları ile rekabet etmesine son vereceğiz”  sözümüzü tutmuştuk.

2018-2020 Çalışma döneminde Test Ölçüm Hizmetleri ile ilgili olarak, EMO Genel Merkezi İktisadi İşletmesinin Akredite Muayene Kuruluşu süreci sonlandırılmış, üyelerle rekabete son verilmişti. Akreditasyon sürecinin yerini Şubemizin tasarım ve uygulama sürecine öncülük ettiği QR kod sistemi almış, siz SMM meslektaşlarımızın sunduğu mühendislik hizmetleri erişilebilir ve izlenebilir bir yapıya geçirilmişti.

DEMOKRAT MÜHENDİSLER olarak, 2015 yılından bu yana uygulanması için yoğun çaba harcadığımız, Doğalgaz bağlantısı yapılacak binalarda, statik elektrikten kaynaklı riskleri önlemek için doğalgaz tesisatına tesis edilen topraklamanın kontrol edilmesi, ölçülmesi ve raporlanması işinin, Ankara ilinde, SMM Üyelerimiz tarafından hayata geçirilmesi sağlanmış ve mesleki denetimi de yapılmıştı.

Hatırlanacağı gibi EMO Ankara Şubesi’ne gelen test ölçüm taleplerinin üyelerimize doğrudan yönlendirilerek kendileri tarafından faturalandırılması gerçekleştirilmiş; sahada hizmet üreten üyelerimizin ürettikleri hizmetin bedelini almaları; EMO Ankara Şubesi’nin de sahada düzenleyici, denetleyici ve kolaylaştırıcı rolünde kalması sağlanmıştır.

Sonrasındaki 2 yıl için hedefimiz, bu uygulamanın Şubemiz coğrafyasındaki tüm gaz dağıtım şirketleri ile görüşmelerini sürdürmek ve bu çalışmayı yaygınlaştırmak olacaktı. Ancak seçim sürecinde yaşanan yol kazası bu çalışmalarımızı sekteye uğratmıştır.

DEMOKRAT MÜHENDİSLER olarak 2018 yılında yola çıkarken temel hedeflerimizden bir tanesi de Elektrik Yüksek Gerilim tesislerinin sürekliliğinin kusursuz bir şekilde devam etmesi, beraberinde bu tesislerde can ve mal güvenliğinin sağlanması ile ekonomik kayıpların önlenmesi, aynı zamanda bu alanın meslektaşlarımızın iş alanı olarak kabulünün tüm dağıtım şirketi bölgelerinde sağlanmasıydı. Bu amaçla çalıştay düzenledik ve kurum ziyaretleri gerçekleştirdik, çalışmalarımızın karşılıklarını da almaya başlamıştık. Örneğin MEDAŞ bölgesinde 2019 yılı için 400 kVA üstü tüm üçüncü şahıs trafolarda işletme sorumlusu aranmasını sağlarken; yaptığımız görüşmelerle, 2020 yılı için bunun 400 kVA altı için dâhil olmak üzere istenmesinin yolunu açtık. Geçmiş iki yılda yaptığımız çalışmaların üzerine herhangi bir şey eklenmediği gibi SMM meslektaşlarımızın yazılı taleplerine bile cevap verilmediğini, her alanda olduğu gibi YG İşletme Sorumluluğu alanında da sorunların artarak devam ettiğini gördük. Güçlü ve sorunlara çözüm üretebilen bir Teknik Büro olmamasının da bu durumda önemli bir etkisinin olduğunun bilincindeyiz. Önümüzdeki 2 yıl için hedefimiz, Şubemiz etkinlik alanındaki tüm elektrik dağıtım şirketleri ve EPDK ile görüşmelerimizi devam ettirerek, uygulamaları yaygınlaştırmaya devam etmek olacaktır.

Diğer taraftan etüt ve proje müellif kaydı yapma veya yenileme ile sicil kaydı gibi işlemler adı altında belediyelerin üyelerimizden kayıt ücreti alması hususunun hukuka uygun olmadığına ilişkin emsal yargı kararlarını ileterek tüm Şube coğrafyamızda yer alan belediyeleri uyardık ve üyelerimizden bu yönde talepte bulunulmamasını istedik. Maalesef bu çabalarımız mevcut Şube Yönetimi tarafından takibi yapılmadığından bu konuda mesafe alınmamıştır. Bir diğer önemli sorun olan Ekipnet konusunun, uzun dönem karşı mücadelesini vermiş olduğumuz, “eğitimde belgelendirme kuruluşu olma” heveslilerinin yaptıkları yanlışların sonucu olduğunu biliyor ve bu konuyu meslektaşlarımız lehine düzenleyebilmek için hukuki süreç başlatmak dahil her türlü çabayı göstermeyi hedefliyoruz. Meslektaşlarımızın KİK de yer alan ortaklık hisselerine dair sorunları için de TBMM dahil her platformda uğraşı içinde olacağız.

DEMOKRAT MÜHENDİSLER olarak Şubemize gelen bilirkişilik talepleri doğrultusunda yaptığımız incelemeler ve meslektaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeler bize gösterdi ki; ruhsat verilme aşamasında özellikle işyerlerinin elektrik tesisat, topraklama ve paratoner kontrolleri sağlıklı bir şekilde yapılmamaktadır. Periyodik kontroller ne kadar önemliyse ilk kontroller de bir o kadar önemlidir. Yeni dönemde Büyükşehir Belediyeleri İtfaiye Daire Başkanlıkları ile koordineli bir çalışma başlatarak SMM meslektaşlarımızın ruhsat aşamasında elektrik ve yangın alarm tesisatlarını inceleyip uygunluk raporu düzenleyebileceği protokoller düzenleyebilmek için çalışmalarımıza yön vereceğiz.

Tüm bu çalışmaları yaparken bir taraftan da Çalışma Bakanlığını da, bugün olduğu gibi, kurumsal ilişki ağımızın içinde tutup; düzenli bilgilendirme ve ziyaretlerimize devam edeceğiz ve İş Müfettişlerinin denetlemelerinde kullanabileceği teknik bilgileri her aşamada paylaşacağız. Bu dönem hazırlığını yaptığımız Standart Denetleme Raporlarının, Tip Sözleşmelerin sahada iş müfettişleri ve resmi kurumların referans belge olarak kabul etmesini sağlayacağız.

2020-2021 yılları boyunca SMM Üyelerimizin hiç bir sorusuna yanıt veremeyen ve sizlerin hiç bir sorununa çözüm üretemeyen, çökmüş olan EMO Ankara Şubesi Teknik Bürosu’nu yeniden eski donanımlı günlerine döndüreceğiz.

2020-2021 yılları arasında kesintiye uğrayan çalışmalarımızı hızlandırmak ve geçmişte olduğu gibi siz SMM Üyelerimizin meslek haklarını korumak ve geliştirmek için hepinizi 16 Ocak 2022 Pazar Günü yapılacak seçimlerde Neşe AKKOÇ ile başlayan DEMOKRAT MÜHENDİSLER Listesine oy vermeye çağırıyoruz.

Sevgi, dostluk ve dayanışma dileklerimizle,

DEMOKRAT MÜHENDİSLER

4 Yorum

  1. Emin demiş ki:

    Hiç bir işim olmaması halde sırf mesleğimin odası diye üye olduğum EMO’dan çıkmak istediğimde dahi ıvır zıvır bir çok evrak ile uğraşmak zorunda bırakılmak. Haksız kazanc olmasın diye sözde meslektaşlarına bildiri yayımlayan bir kurum olarak her yıl kişi başı 250 lira almaları gereksiz ve saçma bir ücret talebidir. SMM belgesi almak istersem 250 lira yatırayım o yıl için yada başka bir evrak almak istersem ama hiç bir evrak/iş olmaması rağmen para almaya devam etmeleri yıllardır bu şekilde süren ülkemizin maalesef ki genel sendikacılık mantığıdır. Gelecek olan da gidecek olanda aynı çizgidedir.

    9 Ocak 2022
    Yanıtla
  2. Osman erişti demiş ki:

    İlk defa meslekle ilgili bir faaliyet görüyorum. Yada bana ulaşılması da ben fark edemedim. Daha önce asansörler birim fiyatta elektrik mühendislerindeyken asansör kontrolu ve yeşil etiketi makina mühendislerine geçmiş. Mesleki alanda yapılacak çok işlerin olduğunu düşünüyorum. Örneğin elektrik iç tesisat yönetmeliği gözden geçirilip yenilenmelidir. Kamu binaları eskisi gibi değil. Binalar UPS den dolayı kapasitif olmasına rağmen cosfi 0,8 alınıyor. Çok yüksek bataryalar seçiliyor. Priz güçleri kullanılan yüke göre seçilmeli. Talep gücü çok yüksek çıkıyor. Sonra işletme esnasında kurulu gücün yüzde onu kullanılıyor. Buda kaynak israfına sebeb oluyor. Teşekkürler.

    9 Ocak 2022
    Yanıtla
  3. Ömer Özbey demiş ki:

    SMM’lerin sorumluluğunda çizilen bazı iç tesisat projelerinde önemli yanlışlar bulunmaktadır. Eğitimlerde SMM’lerin projeleri kendilerinin çizmeleri veya başkası çizdi ise son kontrolleri dikkatle yapmaları konusunda uyarılmaları, hatta gerekirse eğitim programında bu doğrultuda değişiklik yapılması yararlı olacaktır.

    9 Ocak 2022
    Yanıtla
  4. Seyfettin YUMRUKAYA demiş ki:

    Yazılarınızı ve mesajlarınızı takip ediyorum. Güzel konulara değiniyorsunuz.
    Odamızın üyesi olan ve bir çok alanda mağduriyet yaşayan ELEKTRONİK mühendisleri için ne gibi bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz?

    9 Ocak 2022
    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir