“Mühendislik Nedir” Üzerine

Sevgili meslektaşlarım,

EMO Ankara Şubesi 26. Olağan Genel Kurulu ve Seçimlerine sayılı günler kala Frekans Mühendisler Platformu adıyla seçimlere hazırlan bir grubun başkan adayının profesyonel bir medya kuruluşu tarafından hazırlanan ve yönlendirilen (Bizler mütevazi bütçelerimizle aramızda oluşturduğumuz dayanışma fonuyla ve tamamen amatör emeğe dayalı olarak seçim çalışması yapmaktayız. Ancak insan ‘bu değirmenin suyunun nerden geldiğini’ sormadan edemiyor) sosyal medya paylaşımlarını hayretle takip ediyorum!

Frekans Mühendisler Platformu, Şubeyi dijitalleştirecekmiş! EMO’dan o kadar uzaksınız ki; EMO yıllardır birçok hizmetini dijitalleştirdi. Birçok etkinliğini de sizin tabirinizle “dijital ortamda” yapıyor.

Bir önerileri var ki; evlere şenlik ‘seçimi dijital ortamda yapacaklarmış’!

Ülkemizde seçimler, seçim yasaları ve bunlara bağlı olarak TMMOB Ana Yönetmeliği ve EMO Ana Yönetmeliğine göre yapılır. Yani; yasa değişmeden- yasa da biliyorsunuz TBMM’de değiştirilir- ‘canınız öyle istiyor diye dijital seçim yapamazsınız’!

Ben esas olarak Frekans Mühendisler Platformu’nun mühendislik, mühendis vb. tanımları üzerinden yaptığı ve gerçek niyetini çok iyi anlamlandırdığım, bir paylaşıma yanıt vermek istiyorum.

Başkan adaylarının bir videoda ‘sitesinde mühendis nedir yazan bir oda benim odam değildir’ifadesini gördüm. Sonra buna dair birkaç propaganda metinlerine daha rastladım.

Gerçeği sizlerle paylaşmak ve sizleri bilgilendirmeyi, TMMOB ve Odalar örgütlenmesine çok önem veren bir meslektaşınız olarak sorumluluk gibi değerlendirip, inisiyatif almaya karar verdim. Bu tamamen kişisel görüşlerimi yansıtmaktadır.

Nedir olayın aslı?

EMO web sitesinde, sıkça sorulan sorular kısmında mühendislik ve örgütlenmesine dair farklı sorular yanıtlanıyor.

Başkan adayı olan meslektaşımızı rahatsız eden soru -aynen ifade ettiği gibi yazıyorum: ‘mühendis nedir?’

Oysa EMO web sitesinde böyle bir soru yok. Edebi olarak ‘mühendis kimdir?’ sorusu olsaydı ve bununla ilgili bir retorik tartışma olsaydı, anlardım… Arkadaş bundan rahatsız olmuş, ama arkadaşımız ya okuduğunu anlayamamış ya da sorumluluklarını kabul etmek istemiyor, ya da işine geliyor. Ben özellikle çarpıttığına inanıyorum.

Sorunun EMO web sitesindeki şekli şu: ‘Mühendislik nedir?’, yani web sitemizde asla ve kesinlikle ‘mühendis nedir?’ gibi bir soru yer almıyor.

Mühendislik nedir?

Bence çok önemli bir soru. Açıkçası ben mezun olduğumda diplomamı alırken bir elimi diplomaya bir elimi de kalbimin üzerine koyarak bir yemin ettim.

Sıradan bir şey değildi benim için, mesleğimde 35 yılı doldurdum, ettiğim yemine ters düşmemek için dikkat göstermediğim bir gün olmadı. Üstelik mühendislik, bu 35 yıl süresince dönem dönem farklı işler (kamu yöneticiliği, sivil toplum yöneticiliği, iş adamlığı) yapsam da bir yaşam tarzı olarak kararlarımda etkin olmuştur.

Bir başkan adayı olan arkadaşımız rahatsız olsa da ben bu konuyu biraz daha irdeleyeceğim.

Bunlardan birisi mühendis tanımı ve mühendislik tartışması. Peki mühendislik nedir? Genel kabul gören yaklaşım; Eğitim, deneyim ve uygulama ile edinilen, matematik, doğa ve mühendislik bilimleri bilgileri sonucu kazanılan  formasyonun, insanlık yararına  bir gereksinmeye yanıt vermek üzere  ekonomiklik ögeleri de göz önünde bulundurularak; teknik ağırlıklı ekipmanların, ürünlerin, proseslerin, sistemlerin ya da hizmetlerin tasarımı, hayata geçirilmesi, işletilmesi, bakımı, dağıtımı, teknik satışı ya da danışmanlık ve denetiminin yapılması ve bu amaçlarla araştırma-geliştirme etkinliklerinde kullanılması işlevine mühendislik denir.’

Bir başka tanımda ‘Mühendislik; eğitim, deneyim ve uygulama ile edinilen matematik ve doğa bilimler bilgisinin, doğal güç ve kaynakların insanlık yararına ve sürdürülebilirlik ilkeleri dikkate alınarak ve mühendislik etiği gözetilerek kullanılması için yöntemler geliştirilme uğraşıdır.’  denilmektedir.

Bu tanım çok yeterli ve geniş, aslında dünya üzerinde bir mesleğin dik duruşunu sergiliyor. Bence tüm mühendislik fakültelerinin girişine asılmalı, Odaların girişlerinde duvarda yer almalı! Ben işte tam bu nedenle, TMMOB çatısı altında EMO üyesi olmaktan dolayı onurluyum, gurur duyuyorum. Bu tanım sadece ansiklopedik olarak bir mesleği tanımlamıyor, ben ilkokul mezunu herkesin mühendisliğin meslek olarak ne olduğunu aşağı yukarı bildiğini tahmin ediyorum. Tabii mühendislik eğitimi verip de bu soruyu anlamayıp, rahatsız olup, ‘mühendis nedir?’ şeklinde deforme edip, politika yapan bir akademisyenin de iyi bildiğine eminim. Sorun tanımın ne olduğunda değil, sorun EMO’nun bir meslek olarak tanımında bu arkadaş ve arkasından gelen grubu rahatsız eden şeyler. Onlar; EMO’nun ve TMMOB’un mühendislik tanımıyla, kendilerinin savundukları ideolojiler, dogmalar arasındaki çelişki nedeniyle rahatsız oluyorlar.

Peki bu arkadaşımızı, soruyu anlamamış gibi çarpıtarak, deforme ederek, oda karşıtı politika yapmaya güdüleyen şey nedir?

Çünkü bu mühendislik tanımı, bazı sorumlulukları bize getiriyor, bazı şeyleri yapmaya, bazı şeyleri yapmamaya motive ediyor.

Çünkü bu arkadaşlar matematik ve fizik bilimlerinin açıkça reddettiği bazı şeyleri reddedemiyor!

  • Örneğin bu tanıma göre bir mühendis ve/veya mimar; depremde çökecek binaları projelendirmez/yapmaz,
  • Örneğin deprem, yer bilimi gibi mühendislik konularında dünyanın en iyi bilim insanları ve mühendislerine sahip bir ülkede siz kafanıza göre kaçak yapılara, bilimsel olarak kabul edilmeyecek inşaatlara izin verirseniz, on binlerce kişinin ölmesi bir fıtrat değil, mühendislik adına bir katliamdır.
  • Hatta bu mühendis mimar İmar Barışı gibi bir yasanın mecliste kabul edilerek binlerce insanın yaşamını kaybetmesine göz yummaz, kabul etmez, onay vermez, hatta karşı çıkar, tepki verir.
  • Örneğin mühendisler “olmaz” derken, dere yatağına bir kasaba inşa ederseniz, o kasaba sellerde yok olur ve yüzlerce kişi ölürse bu kader, fıtrat değil, seçimde oy almak için mecliste kabul edilen İmar Barışı nedeniyle yaşanan bir faciadır, ihmaldir.
  • Örneğin bir mühendis dünyanın büyük çoğunluğunun terk ettiği, doğaya, yaşadığımız dünyaya, dünyayı ödünç aldığımız çocuklarımızın geleceğine zarar verecek nükleer enerjiyi bu devirde hala savunmaz.
  • Bu tanıma göre; insan sağlığına zarar veren çevresel atıklar üreten ve doğayı kirleten madenciliği, üretim tesislerini, fabrikaları onaylamaz.
  • Örneğin bir mühendis enerji üretimi için doğanın dengesini değiştirmeye neden olacak teknolojilere karşı çıkar.
  • Örneğin bir madende 301 işçinin ölmesi, mühendislik anlamında yapılan ihmaller nedeniyle olur ve bu bir fıtrat değildir, engellenebilir.

Tabii bu olumsuzluklara neden olan bir iktidara yakın bir başkan adayının mühendislik tanımına bu kadar takması, deforme ederek propaganda malzemesi haline getirmesi de rastlantı değildir.

Saydıkça sayabiliriz.

Aslında web sitemizde olmayan ‘Mühendis nedir?’ ifadesini kullanan, mühendisliğin tanımından rahatsız olan birisinin EMO Ankara Şubesine başkan adayı olması sizi de benim gibi üzüyor olabilir…

Demokrat meslektaşlarımın tüm bu gelişmeler karşısında duyarlı davranıp Oda yönetimini almaya çalışan bu yaklaşımlara izin vermeyeceğinden eminim. Bu nedenle de hepinizi 16 Ocak 2022 günü görevinizi yapmaya, sandığa gelip NEŞE AKKOÇ ile başlayan mavi listeye DEMOKRAT MÜHENDİSLER’e oy vermeye davet ediyorum. Bir tarafta iktidara yaranmaya çalışan ‘siyaset yapmayan bir oda istiyoruz diye haykıran’ bir grup; diğer tarafta ilginç bir şekilde ‘siyaset yapma’ diyen şubedeki mevcut yönetim ‘lay lay lom’ ekibi (söylem olarak birbirlerine ne kadar benziyorlar değil mi?) bir de dimdik duran DEMOKRAT MÜHENDİSLER var.

EMO Ankara Şubesi sizin şubeniz, doğru bildiğini savunan, ülkesini seven, okuduğunu anlayan ve ifade etmekten çekinmeyen DEMOKRAT MÜHENDİSLER şubeyi yönetmeye yeniden aday!

Başta geçtiğimiz dönem ayrı liste ile seçimlere katılan ve bu yıl da ayrı davranacağını ilan eden gruplar olmak üzere, tüm sol, sosyalist, devrimci, yurtsever, ilerici, laikliğe inanan, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkan, sosyal demokrat, Kemalist üyelerimizi geçmişte olduğu gibi DEMOKRAT MÜHENDİSLER şemsiyesi altında toplanmaya ve NEŞE AKKOÇ ile başlayan MAVİ LİSTEYE oy vermeye davet ediyorum.

Saygılarımla,

Ali Nihat YAZICI

Elektronik ve Haberleşme Mühendisi

EMO Üye no: 15971

Tek Yorum

  1. Hakkı Çakır demiş ki:

    Eski üyeyim odada bölünme olmasın barolar gibi bölmeye çalışılıyor

    12 Ocak 2022
    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir