YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİ İŞLETME SORUMLULUĞU YÖNETMELİĞİ ÜSTÜNE ORTALIĞA SAÇILAN YAPAY SATAŞMALAR

EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş’ın genel kurulda kabul edilen Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu (YGTİS) Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayınlandığı bilgisini paylaşmasının ardından bu yönetmeliğin hazırlanmasındaki emeklerinin inkar edildiği iddiası ile Frekans grubu tarafından Mahir Ulutaş özelinde EMO örgütlülüğüne yönelik kurgulanmış yapay bir sataşma saldırısı başlatıldı.

Bu yönetmeliğin hazırlanması sürecine ilişkin bilgi vermenin ve değerlendirmelerimizi paylaşmanın önem kazandığı anlaşılmaktadır.

Aslında kurgulanmış bu sataşmaların muhatap alınmasına gerek yok ama ne kadar boş ve geçersiz sataşmalarla yapay bir fırtına koparıldığının net biçimde görülebilmesi için bu bilgilendirme ve değerlendirmelerimizi paylaşmayı yararlı buluyoruz. Elbette ki bu konu etrafında bir polemik yaratma ve bunu sürdürme niyetinde değiliz.

49. GK TUTANAĞININ YGTİS YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ KISMI (13.3)  (Tutanak Sayfa 10/293)

Genel Kurulun 1572 delegesinden 1238’i oy kullanmıştı. YGTİS Yönetmeliği’nin ise görüşüldüğü oturuma katılan 665 delegenin oyları ile “TAMAMI” oybirliği ile kabul edilmişti. Tutanağın bu kısmı aşağıda görülmektedir.

Frekanscıların Ankara Şubesi 27.Genel Kurulundan EMO 49.Genel Kuruluna gönderdiği içinde “Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu” sözcükleri geçen tek önerge aşağıda görülmekte olan A.Ö. imzası ile düzenlenmiş olan önergedir. Görüleceği gibi o da YGTİS ile ilgili olmayıp, SMM konularına ilişkin ne olduğu anlaşılmayan bir önergenin içinde geçmektedir. Nitekim şubelerden gelen 92 önergenin tasnif edildiği listede “anlaşılmıyor” diye nitelenmek durumunda kalınan tek önergedir.

Bu nedenle bu YGTİS YÖNETMELİĞİ, 49. Genel Kurulda Yönetim Kurulu kararları ile uygulamada getirilmiş olan değişikliklerin işlenmesi ve diğer Şubelerden gelen önergeler (örneğin yanda gösterilen İstanbul şubesinden gelen önerge gibi) gözetilerek yapılan Komisyon çalışmalarının ardından görüşülüp güncellenmiş ve 14 şubeden gelmiş 665 delegenin oyları ile kabul edilerek Resmi Gazete’de yayınlanacak hale getirilmiştir.  

49. Dönem Yönetim Kurulu ise göreve başladıktan sonra, Genel Kurulun görevlendirmesini ve mevzuat gereklerini yerine getirerek, bu yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasını sağlamıştır. Tıpkı yıllardır yapılan çalışmalar gibi, Resmi Gazetede yayınlanan diğer yönetmelikler gibi. Yönetmelik TMMOB’ye gönderilmiş, orada Hukuk Müşavirliğinin incelemesi ve uygun bulmasına dayalı olarak TMMOB Yönetim Kurulu Resmi Gazetede yayınlanması kararı alarak bu amaçla Cumhurbaşkanlığına göndermiştir, Cumhurbaşkanlığı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına görüş için göndermiştir. Bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Dairesi bir revizyon önerisinde bulunmuş, bu revizyon önerisine karşılık EMO başka bir öneri sunmuştur. Sürecin buraya kadar olan işleyişinin ve gelişmelerinin hiçbir yerinde Frekansçıların ve “haklarını yedirmeyiz” diye kükredikleri temsilcilerinin hiçbir dahli ve katkısı söz konusu değildir. Ama frekans grubu Odanın çalışma tarzından, yöntemlerinden o kadar uzaklar ki, Yönetmeliğin oluşumu için harcanmış bunca emeği ve çabayı görmezden gelerek, yönetmeliğin içeriğini ve meslektaşlarımıza yaratacağı farkı konuşmak yerine, bütün bu gelişmelerden bir hafta sonra yapılan bir ziyarete dayanarak, dağıttıkları tabaklar sayesinde yönetmelik yayınlattıklarını sanacak kadar kuruntulu ve kibirliler.

TARİHİ KENDİLERİNDEN BAŞLATANLAR TARİH OLURLAR

Ankara Şubesinin 27. Genel Kurulunda, Şubenin iradesini EMO 49.Genel Kurulunda temsil etmek üzere seçilen delegelerin tümü DEMOKRAT MÜHENDİSLER’DEN seçilmiştir. Bu gerçek ve yukarıda anlatılan süreçten anlaşılacağı gibi “EMEK HIRSIZLIĞI”, “HAK YEMEK” gibi sataşmaların hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Kaldı ki Başkan Mahir Ulutaş, sataşma hedefi yapılan konuya ilişkin açıklamasında, yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlandığı ve uygulamada getireceği yaşamsal önemi konusunda bilgilendirme yapmaktadır.

Frekans yanlılarının sergilediği tutum, bütünüyle yapay bir gerilim çıkarma çırpınışıdır. Ankara Şubesi ile örgüt bütünlüğünü karşı karşıya getirme, çatıştırma ve kutuplaştırmayı derinleştirme niyetinin açığa vurulmasıdır. Halkın, meslektaşların ve üyelerin yararına hiçbir çalışma yapmayarak silikleştikleri noktada varlıklarını ancak böylesi yöntemlerle hatırlatmaya bel bağlamış olmalılar. Kendi beceri ve başarılarıyla öne çıkmak yerine EMO örgütlülüğünün yılların çalışmaları, emekleri ile yarattığı değerleri karalayarak, değersizleştirerek, yok sayarak etkin olmayı hedeflemektedirler. Tıpkı bundan önceki tanık olduğumuz bazı çirkin olaylarda olduğu gibi.  

Bir halk söylencesinde diyor ki “çerçi ne satıyorsun?”, cevap “tezgahımdakini”. Frekansçıların da tezgahında halkın, meslektaşların ve üyelerin yararına bir programları, düşünceleri yok; fincancı katırlarını ürkütecekleri endişesinden dolayı bir şey yapabilecek niyetleri ve cesaretleri de yok. Ama “Mahir Ulutaş İstifa” diye başkana sataşma cüretini kendilerinde buluyorlar.

EMO üyeleri böylesi sahte mağduriyet hikayelerine ve kof sataşmalara itibar etmeyecektir. Muhatap almayacaktır. Mesleki yetkinliklerinden aldıkları gücü ve demokrat tutumlarını şubelerinin demokratlaşması ve özgürleşmesi için seferber edecektir.

Şunu da hatırlatmakta fayda var, SMM Yönetmeliği, Mesleki Denetim Yönetmeliği ve Ana Yönetmelik değişiklikleri çalışmaları tamamlanmış ve yayınlanma aşamasına gelinmiştir. Sonradan mızıkçılık yapmak olmasın diye hatırlatmak isteriz.

EMO ANKARA ŞUBESİ DEMOKRAT MÜHENDİSLER

7 EKİM 2024

2 Yorum

  1. Metin ÖZSOY demiş ki:

    Merhaba , yönetmelik ile ilgili olarak Elektrik ve Elektronik Mühendisi meslektaşlarımıza sağlanan artıları içeren bir açıklama yapılsa daha faydalı olmaz mı ?
    örneğin bir çok üretim santrali için hala dağıtım şirketleri işletme sorumluluğu sözleşmesi talep etmiyor ?
    Mevzuatsal olarak işletme sorumluluğu hizmetinin yasal zorunluluğu ve cezai şartları bilgisine sahip olanlar yok denecek kadar az. Bu konularda bizi bilgilendirseniz daha iyi olmaz mı ?

    7 Ekim 2024
    Yanıtla
  2. Musa Çeçen demiş ki:

    Merhaba
    Öncelikle bu açıklamanın gerekli olduğunu, bu nedenle değerli oldğunu, ancak tepki vermesi gereken yapının Ankara DDP ile sınırlı kalmamasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
    Zira;
    Hem değiştirilen, hem de EMO 49. Dönem Olağan Genel Kurulunda kabul edilen YGTİS Yönetmeliği için çaba sarfeden onlarca oda üyesinden biri olarak bu satırları yazıyorum. Yaşanan sürece dair özellikle Frekans Mühendisler adı ile yapılan alakasız, gereksiz ve de dilim varmıyor ama çapsız saldırının muhataplarından biri olarak kendimi ifade etme gereksinimi hissediyorum.
    Gelin biraz kısa bir tarih özeti verelim.
    İlk YGTİS Yönetmeliği 2004 Yılında yayınlanmış olduğu görülecektir.. Hatta daha öncesine giderek YGTİS tarihçesinin bu günlerde bir şubeyi ele geçirme/elde tutma tartışmalarını aşan bir sürece sahip olduğunu göreceğiz.
    1982 Yılında TEK’e devri öncesi İzmir ESHOT Genel Müdürlüğü’ne bağlı Elektrik Şebeke Müdürlüğü döneminde EMO İzmir Şubesi tarafından başlatılan YGTİS çalışmaları 1982 yılında belediye elektrik işletmelerinin TEK’e devri sonrasında da sürdürülmüştür.
    Gariptir ki sadece İzmir Şubeyle sınırlı bir uygulama alanı bulmuş olan YGTİS uygulaması EMO Koordinasyon Kurullarında bizler tarafından dile getirilip gündemde tutulmaya çalışılması sırasında zaman zaman bazı şube temsilcileri tarafından tepkiyle karşılaştığı bile oluyordu. İzmir Şubesi tarafından ısrarla sürdürülen çabalar sonrası 2004 yılında bizzat benim de içinde yer aldığım bir grup meslektaşımın kaleme aldığı YGTİS Yönetmeliği hazırlanmış, EMO Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış, sonrasında EMO Yönetim Kurulunun çabası ile Genel Kurul onayı ile RG’de yayınlanmıştı.
    Bu yoğun çalışma sürecinde bugün bu sığ tartışma ile ortalığı velveleye katan “Frekansçıların Meslekte Birlik’çi” abilerinin gündeminde dahi yoktu..

    EMO 49. Dönem Olağan Genel Kurulu öncesinde Merkez Yönetmelikler Komisyonunun çalışması ve şube (özellikle İzmir Şubesinin) delegelerinin yoğun mesaisi ile gözden geçirilerek genel kurula getirilen YGTİS dahil diğer yönetmelikler genel kurul kararı ile bağıtlanmış, EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu tarafında Genel Kurulun aldığı kararın yerine getirilmesi ve RG’de yayınlanması sağlanmıştır.
    Şimdi bu sürecin herhangi bir aşamasında katkı ve emeği olmayan bir yapı tüm örgütün emeği üzerine sığ ve yapay bir tartışma yürütme çabasına girişmiş, tartışmayı da EMO Yönetim Kurulu Başkanı üzerinden yürütmeye kalkışmıştır.
    Bir dakika.
    Adı kendi ile müsamma frekans grubu EMO Yönetim Kurulu Başkanı üzerinden yürüttüğü saldırısında, aslında EMO’nun tüm şubelerini hedef aldığını kavramalı ve derhal özür dilemelidir.
    Diğer yandan;
    EMO 49. Olağan Genel Kurulunda YGTİS Yönetmeliği’nin görüşülmesi ve kabul oylamasına katılan delegeler adına EMO’nun tüm Şubeleri tepki göstermeli, yapılan saldırının Ankara Şube ile sınırlı bir alana hapsedilerek tartışılamayacağını, bunun tüm EMO örgütüne karşı yapıldığını dikkate alarak tepki göstermelidir. EMO 49. Dönem Olağan Genel Kurulu’nda yer alan, bu sürece katkı koyan bir delege olarak bunu bekliyor ve takip ediyor olacağım.
    Saygı ve sevgilerimle.

    Elk. Müh. Musa Çeçen (8116)
    İzmir Şube Delegesi

    7 Ekim 2024
    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir